Mitä hankkia perusvarusteiden lisäksi?

Suotimet

Suodin tai suodatin on objektiiviin kiinnitettävä lisävaruste. Suodin suodattaa valoa vaimeantaen tällä tavoin tiettyjä aallonpituuksia. Sillä voidaan suoraan vaikuttaa filmille tai muistikortille tallentuvan kuvan väreihin. Suotimet eivät ole enää nykypäivänä yhtä tarpeellisia kuin ennen, koska suurin osa suodinten efekteistä on mahdollista saada aikaan myös kuvankäsittelyllä. Suotimiakin kuitenkin käytetään jonkin verran.

Varsinkin tasaisten värisuodinten käyttö on vähentynyt kuvien jälkikäsittelyn ollessa mahdollista. Värisuotimia voidaan kuitenkin käyttää esimerkiksi filmikameralla kuvatessa. Mustavalkokuvauksessa värisuotimet korostavat tiettyjä värejä, ja niiden avulla on mahdollista saada aikan dramaattisiakin efektejä.

UV-suodin sen sijaan voi olla hyödyllinen varuste myös digikuvaajalle. UV-suodin näyttää tavalliselta lasilta, mutta vähentää kennolle tai filmille pääsevän UV-valon määrää. UV-suodin saattaa tietyisttä olosuhteissa pehmentää värikontrastia. Lisäksi se suojaa objektiivin etummaista linssiä.

Päivänvalosuodin muistuttaa melko paljon UV-suodinta ja sekin estää UV-säteilyn aiheuttamien pehmentymien muodostumisen värikontrastiin. Päivänvalosuodin kuitenkin myös vähentää kuvan värilämpötilaa tehden kuvan väreistä lämpimämmät. Mitä pienempi värilampotila on, sitä lämpimämmän oloiset värit ovat, vaikka tämä saattaakin kuulostaa hieman nurinkuriselta.

Harmaasuodin sen sijaan on nimensä mukaisesti harmaan värinen suodin. Sen ansiosta kennolle tai filmille ei pääse yhtä paljoa valoa. Tämä estää muun muassa kuvien ylivalottumista tietyissä kuvaustilanteissa. Harmaasuodin mahdollistaa myös suuremman aukon käytön kuvatessa ilman kuvan ylivalottumista.

Polarisaatiosuotimet vähentävät muun muassa veden ja lasipintojen kuvaan aiheuttamia heijastuksia. Samalla polarisaatiosuodin syventää värisävyjä. Polarisaatiosuodin saa esimerkiksi taivaan näyttämään syvän tummansiniseltä ja valkoisen värin korostumaan. Polarisaatiosuotimen huono puoli on se, että se vähentää kennolle tai filmille pääsevän valon määrä merkittävästi. Tämä voi tosin olla toivottavaakin esimerkiksi silloin, kun pyritään estämään kuvan ylivalottumista.

Yksi suodinten uurimmista eduista on se, että suodinten puhdistaminen on riskittömämpää, kuin itse objektiivin puhdistaminen. Suotimet ovat yleensä arvoltaan muutamia kymmeniä euroja, kun taas objektiivit saattavat olla jopa tuhansien eurojen arvoisia. Suodinten käyttä myös usein helpottaa kuvan jälkikäsittelyä. Lisäksi joitain suodinten vaikutuksista ei ole mahdollista saada aikaan kuvankäsittelyohjelmalla. Suodinten haittapuolena on kuitenkin se, että kuvanlaatu saattaa heikentyä. Suodinta hankkiessa kannattaakin valita mahdollisimman hyvälaatuinen suodin, sillä nämä eivät huononna kuvanlaatua niin paljon.

Kameralaukku

Kameralle kannattaa valita sen kuljettamista varten tarkoitettu laukku. Kameralaukku muun muassa suojaa kameraa ja tekee kaikkien valokuvaukseen tarvittavien tarvikkeiden kuljettamisesta helpompaa. Laukkua valitessa ei kannata ottaa kaikista pienintä ja halvinta mallia. Tarpeeksi isoon laukkuun mahtuu kameran lisäksi ainakin useampi objektiivi sekä salama.

Vara-akkuja

Vaikka järjestelmäkameran akku kestää pitkään, ainakin pidemmälle reissulle lähtiessä on kannattavaa ottaa mukaan vähintään yksi lisäakku. Toki jos akkua pääsee latailemaan milloin tahansa, lisäakku ei välttämättä ole pakollinen hankinta. Lisäakun hankinta ei kuitenkaan kaada budjettia, sillä esimerkiksi Canonin järjestelmäkameroissa voi käyttää noin neljä euroa maksavia tarvikeakkuja.

Kuvankäsittelyohjelma

Kuvankäsittely on osa valokuvausharrastusta, joten kunnollisen kuvankäsittelyohjelman hankinta on tarpeen. Erilaisia kuvankäsittelyohjelmia on tarjolla valtava määrä, joten jokaiselle löytyy ohjelmien joukosta varmasti omiin tarpeisiin ja omaan budjettiin sopiva sovellus. Aloittelijan tarpeisiin voi hyvinkin riittää jopa ilmainen sovellus. Hyviä ilmaisia sovelluksia kuvankäsittelyyn ovat esimerkiksi Windowsin Valokuvat -sovellus, Google Kuvat ja Paint.net. Maksullisista kuvankäsittelyohjelmista suosittuja ovat muun muassa Lightroom, Photoshop ja Elements. Muitakin vaihtoehtoja toki löytyy runsaasti.

Kuvausopas

Jos olet aloitteleva valokuvaaja tai aiemmin kuvannut vain kameran automaattiasetuksilla, valokuvausoppaan hankkiminen on hyvä idea. Tämä ei tarkoita sitä, että välttämättä tarvitsisi kuitenkaan hankkia konkreettista kirjaa. Netistä löytyy paljon ilmaisia valokuvausoppaita.