Mihin kameroita käytetään?

Nykypäivänä kameroita käytetään todella moniin eri käyttötarkoituksiin. Alla on esiteltynä muutamia yleisimpiä kameroita ja niiden käyttökohteita.

Elokuvakamera

Elokuvakamera tallentaa nopeassa tahdissa kuvia filmille. Kun filmi projidoidaan eli heijastetaan esimerkiksi valkokankaalle, kuva näyttää likkuvalta, vaikka oikeasti kankaalla näytetään useita yksittäisiä kuvia. Elokuvakamerat tallentavat useimmiten 24 kuvaa sekunnissa. Tämä on myös yleensä elokuvateattereissa esitettävien elokuvian nopeus. Elokuvakamera on eri asia kuin digitaalinen elokuvakamera, jolla tarkoitetaan ammattilaisvideokameraa, joka sopii nimenomaan elokuvien kuvaamiseen.

Filmikamera

Filmikamera tallentaa kuvat valoherkälle filmille. Filmikameraksi voidaan kutsua sekä valokuvakameroita että elokuvakameroita. Suurin osa filmikameroista on korvautunut nykyään digitaalisilla kameroilla. Digitaalisella kameralla kuvaaminen tulee yleensä halvemmaksi ja kuvamateriaalia on helppo jälkikäsitellä tietokoneella. Osa valokuvauksen harrastajista suosii kuitenkin edelleen filmikameroita.

Lämpökamera

Lämpökameralla voidaan tarkastella esineen tai olennon pintalämpötilaa. Lämpokamera muodostaa kuvan hyödyntäen infrapunasäteilyä. Jos kuvatun pinnan emissioarvo tunnetaan, lämpkuvan avulla voidaan selvittää kuvatun kohteen pintalämpötila celsiusasteina. Lämpökameroita voidaan hyödyntää esimerkiksiä ihmisiä jäljittäessä, pelastuslaitoksen sammutustehtävissä ja tarkastettaessa rakennuksen lämpöeristystä.

Panoraamakamera

Panoraamakamera on nimensä mukaisesti valmistettu ainoastaan panoraamakuvien eli todella laajakulmaisten kuvien ottamista varten. Yleensä panoraamakuvausta varten ei hankita erillistä kameraa, vaan laajkulmaisia kuvia otetaan laajakulmaisilla objektiiveilla. Toinen vaihtoehto on ottaa kameralla useita kuvia ja yhdistää ne jälkikäteen yhdeksi kuvaksi. Panoraamakameroita on kuitenkin käytetty jonkin verran esimerkiksi maisemakuvauksessa, valokuvataitessaa ja sotilassovelluksissa.

Videokamera

Videokameralla lliikkuvaa kuvaa sekä ääntä talennetaan elektronisesti. On olemassa sekä analogisia että digitaalisia videokameroita. Analogisissa videokameroissa on käytössä analoginen videonauha ja digitaalisen videokameran tuottama materiaali taas tallennetaan digitaaliselle videonauhalle, DVD-levylle, muistikortille tai kiintolevylle. Videokameroita voidaan käyttää esimerkiksi elokuvien ja TV-ohjelmien kuvaamiseen, mutta niitä on paljon myös harrastelijakäytössä.

Valvontakamera

Valvontakameralla tarkoitetaan kameraa, jolla valvotaan erilaisia alueita tai tiloja. Valvontakameroita käytetään esimerkiksi virastoissa, vankiloissa ja erilaisilla julkisilla paikoilla. Kameroilla pyritään sekä estämään rikosten syntyä että myös helpottamaan tutkintaa rikoksen sattuessa. Varsinkin kauppoihin asennetuilla valvontakameroilla voidaan tehokkaasti ehkäistä myymälavarkauksia. Suomessa kameravalvontaa ei saa lain mukaan harjoittaa, ellei siihen ole asiallista syytä ja tarvetta. Lain mukaan kameravalvonnasta tulee myös ilmoittaa. Valvontakameran kuvaamaa videokuva voidaan joko tallentaa, tai sitten se vain näytetään näytöllä, jota esimerkiksi vartija seuraa.

Pikakamera

Pikakamera on Polaroid-yrityksen kehittämä kamera ja pikakameroita kutsutaankin usein polaroid-kameroiksi. Tämän tyyppisessä kamerassa objektiivin keräämä valo heijastuu valokuva-arkille, johon kuva kehittyy itsekseen. Polaroid-kameroissa ei käytetä filmirullaa, vaan jokaista kuvaa varten tarvitaan erillinen arkki. Esimerkiksi Polaroidin suosituimmissa malleissa käytetään 8 kuva-arkkia sisältävää kasettia. Polaroid lopetti pikakameroiden valmistuksen 2009, mutta The Impossible Project onnistui jatkamaan pikakameroiden ja -filmin tuotantoa. Tämän jälkeen pikakameroiden suosio on lähtenyt uuteen nousuun. Valokuvausharrastajien lisäksi pikakameroita käyttävät jonkin verran myös esimerkiksi turistikuvaajat ja hääkuvaajat. Pikakameralla sää kätevästi ja nopeasti hankittua mukavan konkreettisen muiston ikimuistoisesta tilanteesta.

Järjestelmäkamera

Järjestelmäkameran eri osia pystyy vaihtamaan kuvaustarpeiden mukaisesti. Esimerkiksi kameran objektiivia pystyy vaihtamaan, ja esimerkiksi lähikuvaukseen, maisemakuvaukseen tai laajakulmakuvaukseen sopivat erilaiset objektiivit. Järjestelmäkameroita on luotu sekä harraste- että ammattilaiskäyttöön. Järjestelmäkameroiden hinnat vaihtelevat sadoista euroista jopa tuhansiin euroihin.

Verkkokamera

Verkkokameraa käytetään lähettäessä videokuvaa netin välityksellä. Verkkokameraa kutsutaan toisinään myös nimellä web-kamera. Monissa kannettavissa tietokoneissa on nykyään sisäänrakennettu oma web-kamera, mutta web-kameroita voi ostaa myös erillisinä. Web-kameroita voi hyödyntää esimerkiksi viestiessä Skypen tai jonkin muun pikaviestipalvelun kautta. Web-kameroiden tarve on tosin huomattavasti laskenut älypuhelinten myötä, sillä nykyään älypuhelintenkin avulla on mahdollista muun muassa puhua videopuhelua.