Hyödyllisiä lisävarusteita kameraan

Perinteisellä digikameralla tai älypuhelimen kameralla kuvaamiseen harvemmin tarvitaan lisävarusteita. Järjestelmäkameralla kuvaamisessakin pääsee yleensä alkuun pelkällä kameralla ja sen mukana tulevallla objektiivilla, mutta harrastuksen edetessä erilaiset lisävarusteet saattavat tulla tarpeellisiksi. Alla on listattuna kolme perusvälinettä, joiden tarpeen hiemankin aktiivisemmin kuvausta harrastava huomaa nopeasti.

Objektiivit

Järjestelmäkameran mukana tulevalla objektiivilla pääsee alkuun, ja se saattaa riittää peruskäyttäjälle. Aktiivisesti valokuvausta harrastava kuitenkin huomaa nopeasti, ettei yksi perusobjektiivi riitä oikein mihinkään. Objektiivien ostamisen kanssa ei kuitenkaan kannata hätiköidä. Ensin kannattaa kuvata kittiobjektiivilla ja miettiä, mitkä ovat objektiivin suurimmat puutteet ja mihin suuntaan kuvausharrastustaan haluaisi laajentaa.

Järjestelmäkameroiden mukana tuleva objektiivi on yleensä niin sanottu peruszoomi, joka on polttoväliltään usein esimerkiksi 28-80 mm. Tällainen objektiivi sopii esimerkiksi maisemakuvaukseen, sisällä tapahtuvaan kuvaukseen ja henkilökuvaukseen. Kameran mukana tulevat objektiivit eivät yleensä kuitenkaan tarjoa parasta mahdollista kuvanlaatua, sillä ne on valmistettu mahdollisimman halvalla ja muovirakenteita on käytetty paljon.

Noin 40-50 mm polttovälin objektiivi vastaa parhaiten ihmissilmän näkemää kuvaa ja vääristää kuvia vähiten. Mitä pidempi polttoväli linssilllä on, sitä kapeampi on sen kuvakulma. Pitkän polttovälin objektiivit sopivat esimerkiksi kaukana olevien kohteiden kuvaamiseen sekä yksityiskohtien kuvaamiseen. Tällaisissa objektiiveissa syväterväyysalue on myös lyhyempi, mikä aiheuttaa sen, että kohde erottuu hyvin taustasta.

Lyhyen polttovälin linsseissä taas on laaja kuvakulma. Laajakulmaobjektiiviksi voidaan sanoa 20-40 mm objektiiveja. Tällainen objektiivi sopii esimerkiksi ahtaissa tiloissa kuvaamiseen, sillä yhteen kuvaan mahtuu paljon asioita. Kuvakulman laajentuessa mittasuhteet kuitenkin vääristyvät ja varsinkin alle 20 mm objektiiveilla kuvataankin lähinnä erilaisia efektikuvia.

Lisäksi objektiivia valitessa tulee ottaa huomioon valovoima eli aukon koko. Suuren aukon objektiivit sopivat heikossakin valaistuksessa kuvaamiseen, eikä kuviin aiheudu yhtä helposti kohinaa. Lisäksi suuri aukko mahdollistaa suljinajan pienentämisen ja sen, että nopeakin liike pysyy kuvassa terävänä. Suuressa aukossa on myös haittapuolensa, sillä liian suuri aukko aiheuttaa sen, että syväterävyysalue on pieni, eikä kohdetta saada mahtumaan tälle terävälle alueelle välttämättä kokonaan. Mitä valovoimaisempi objektiivi on, sitä kalliimpi se yleensä on. Joissakin tapauksissa objektiivin valovoiman puutetta voidaan korvata käyttämällä jalustaa, joka takaa sen, ettei kuva tärähdä niin helposti.

Objektiivia valitessa kannattaa siis miettiä, millaisia kohteita sillä haluaa kuvata. Onko tarkoituksena kuvata liikkuvia vai paikallaan olevia kohteita? Kuvataanko enimmäkseen lähikuvia vai kaukana olevia kohteita? Onko kyseessä muotokuvaus vai maisemakuvaus? Jos tarkoituksena on ottaa hyvin monenlaisia kuvia, saattaa olla tarpeen hankkia useita eri objektiiveja. Moni valokuvausharrastaja kantaa kuvausretkillä mukanaan vähintään paria erilaista objektiivia.

Jalusta

Jalustan avulla on helpompi saada tarkkoja kuvia, sillä kamera pysyy täysin paikoillaan toisin kuin käsivaralla kuvia ottaessa. Jalusta on tarpeen varsinkin silloin, jos otetaan pitkää valotusaikaa vaativia kuvia. Sen avulla saa otettua tarkkoja kuvia hieman heikommassakin valaistuksessa. Kaikenlaiseen kuvaukseen jalusta ei toki sovi. Jalustaa ei siis välttämättä tarvitse hankkia heti, jos edes ollenkaan. Valokuvauksen voi aivan hyvin aloittaa ilman jalustaa ja ostaa sen vasta sitten, jos tietyn tyyppiset kuvat eivät tunnu onnistuvan ilman jalustaa.

Salama

Hyvässä luonnonvalaistuksessa kuvat onnistuvat yleensä ilman salamaakin, mutta usein esimerkiksi sisällä kuvatessa salama on tarpeen. Järjestelmäkameroissa on useimmiten jonkinlainen kiinteä salama, mutta monesti ulkoinen salamalaite on parempi vaihtoehto. Ulkoinen salama tarjoaa muun muassa parempia sääntömahdollisuuksia ja salama on mahdollista asettaa muutenkin kuin vain osoittamaan suoraan eteenpäin. Toisin kuin esimerkiksi objektiivin, salaman voi ostaa eri valmistajaltakin kuin siltä, joka järjestelmäkamerasi on valmistanut.