Filmille kuvaaminen käytännössä ja valokuvaamisen kustannukset

Analogisella kameralla kuvaaminen käytännössä

Itse valokuvaaminen analogisella filmikameralla ei eroa paljoakaan digikameralla kuvaamisesta. Tämä pätee varsinki silloin, jos digikamerallakin on tottunut käyttämään manuaalisia kuvausasetuksia. Digijärjestelmäkameroissa on nimittäin usein mahdollista käyttää joko manuaalista tai automaattista tarkennusta, ja kuvat voi muutenkin ottaa joko automaattisilla asetuksilla ta säätää ne itse. Filmikameralla kuvatessa valotusmittarina voidaan käyttää joko kameran sisäistä valotusmittaria tai esimerkiksi digikameraa tai kännykkäsovellusta. Tällöin tosin pitää ottaa huomioon, että filmikamera saattaa käyttäytyä hieman eri tavalla ja opetella tuntemaan oma kameransa.

Analogisen kameran filmiä käsitellessä pitää aina muistaa suojata se valolta muulloin kuin valokuvaa ottaessa. Jos käytössä on rullafilmi, tämä on melko helppoa. Käytännössä tällöin ei tarvitse tehdä juuri muuta kuin muistaa, ettei kameran takakantta saa avata ennen kuin filmi on käytetty kokonaan.

Aloittelevalle valokuvaajalle digikamera on monin tavoin helpompi vaihtoehto. Toki digikamerallakin on hyvä opetella säätämään kameraa myös manuaalisesti, varsinkin jos haluaa ammattilaistasoisia kuvia. Digikameralla otettuja kuvia ei kuitenkaan tarvitse välttämättä erikseen kehittää ja kuvat on helppo siirtää tietokoneelle. Filmikameralla otettujen kuvien siirtäminen tietokoneelle jatkokäsittelyä varten on hieman haastavampaa. Filmin pieni koko aiheuttaa skannausvaiheessa ongelmia, sillä perinteisten skannerien resoluutio ei yleensä ole riittävä. Jos filmikameralla otettuja kuvia haluaa siirtää tietokoneelle, filmiskannerin hankinta saattaa olla hyvä idea, sillä sen laatu on perinteistä tasoskanneria selvästi parempi. Laadukkaalla filmiskannerilla on mahdollista saada filmikameralla otetuista kuvista jo melko tarkkoja digitaalisessakin muodossa.

Analogisen ja digikuvaamisen kustannukset

Filmikuvaamisen ei tarvitse olla kallis harrastus. Sekä kameroita että objektiiveja saa varsinkin käytettynä edullisesti. Näiden hinta riippuu toki siitäkin, minkä tasoista ja tyyppistä filmikameraa on etsimässä, mutta parhaimmillaan filmikameran saa jo alle 100 eurolla.

Useiden filmikameroiden objektiiveja voidaan käyttää myös moderneissa peilittömissä järjestelmäkameroissa adapterien avulla. Objektiivit eivät siis jää lojumaan tyhjän panttina, vaikka välillä haluaisikin kuvata digikameralla filmikameran sijaan.

Filmille ja kemikaaleille tulee jonki verran hintaa, ja tältä kantilta filmikameralla kuvaaminen on digikuvaamista kalliimpi harrastus. Digikuvien ottaminen on nimittäin käytännössä kaluston hankkimisen jälkeen ilmaista. Kuitenkin näkemällä vähän vaivaa filmeissä ja kemikaaleissa pystyy säästämään melkoisesti. Säästää voi esimerkiksi tilaamalla pienempien valmistajien tuotteita tai tilaamalla ulkomailta ja hyödyntämälä valuuttakurssien vaihtelua. Kemikaaleissa voi säästää myös parantamalla siiden säilyvyyttä. Tämä onnistuu säilömällä kemikaalit ilmatiiviiseen haitaripulloon. Yleensä kemikaalit säilyvät paremmin kuin valmistajat lupailevat. Lisäksi kuluissa voi säästää esimerkiksi kehittämällä filmiä ja vedostamalla valokuvia isommalla porukalla.

Digikuvaamisessakin pääsee halutessaan alkuun melko halvalla. Kalleimmat järjestelmäkamerat maksavat tuhansia euroa, ja objektiiveihinkin saa halutessaan palamaan rahaa vähintäänkin yhtä paljon. Aloittelijalle kuitenkin sopii hyvin halvempikin digijärjestelmäkamera. Muutamia malleja löytyy alle 400 euron hintaan, ja parhaimmillaan digijärjestelmäkameran voi saada tarjouksesta jopa parilla sadalla eurolla, sekä käytettynä toki vieläkin halvemmalla. Perinteisiä digikameroita taas löytyy jo muutaman kympin hintaan. Kameran ostamista suunnitellessa kannattaa kuitenkin miettiä, olisiko mahdollisesti kameran sisältävä älypuhelin käytännöllisempi ratkaisu. Tällöin mukana ei tarvitse kantaa kahta erillistä laitetta. Nykyään älypuhelimissakin on jo hyvin tarkkoja kameroita, joilla saa hyvälaatuisia kuvia.

Digikameralla kuvaaminen ei maksa varsinaisesti mitään. Muistikortista, johon kuvat tallentuvat, pitää toki maksaa. Samaa muistikorttia voi kuitenkin käyttää pitkään, ja varsinkin aloitteleva kuvaaja pärjää yleensä yhdellä tai kahdella muistikortilla. Jos digikameralla otetut kuvat haluaa kehittää, tämä toki maksaa. Yksi vaihtoehto on myös ostaa valokuvatulostin ja tulostaa kuvat itse kotona, mutta tämä ei välttämättä tule juurikaan edullisemmaksi kuin ammatiliikkeessä kehitetyt kuvat.