Digitaalinen vai analoginen kamera?

Digitaalikameralla tai digikameralla tarkoitetaan kameraa, joka tallentaa kuvan digitaalisesti. Kuvattava kohde muutetaan valoherkän CCD- tai CMS-kennon avulla digitaaliseksi signaaliksi. Yleensä kuvat tallennetaan muistikortille. Analogisella kameralla taas tarkoitetaan kameraa, joka tallentaa valon valokuvafilmille.

Ensimmäiset digikamerat tulivat myyntiin 1990-luvun puolivälissä. Vuonna 2005 jo noin puolet suomalaisten omistamista kameroista oli digikameroita. Nykypäivänä suurin osa käytetyistä kameroista on filmikameroita.

Analoginen kuvaus on kuitenkin alkanut nostattaa suosiotaan uudelleen 2010-luvulla. Analogikuvaus on melko helppo aloittaa, sillä sekä kamerat että tarvikkeet on mahdollista saada edullisesti. Moni kuitenkin pitää filmin kehittämistä sen verran vaikeana, ettei viitsi tätä harrastusta aloittaa.

Miksi joku haluaisi kuvata analogikameralla?

Osa filmikameralla kuvaavista on vanhoja valokuvauksen harrastajia, kun taas osa on aloittanut kuvaamisen digikameralla ja haluaa kokeilla filmikameraa mielenkiinnosta. Analoginen valokuvaus ei sovi kuvaajalle, joka vaatii kuvilta suurta tarkkuutta ja erityisen hyvää laatua. Nykyiset digikamerat nimittäin tuottavat sen verran tarkkoja kuvia, että filmikameralla otetut kuvat eivät mitenkään pysty vetämään vertoja niiden tarkkuudelle.

Filmikameralla otetuissa kuvissa on kuitenkin oma tyylinsä ja tunnelmansa. Osa valokuvaajista pitää filmikameralla otetuista kuvista niiden erityisten sävyliukujen ja valotusvaran tai laajan väriskaalan vuoksi. Jotkut myös pitävät filmikameralla otettujen kuvien rakeisuutta vain hienona efektinä. Suuremmissa filmiformaateissa myös kuvien laatu alkaa olla jo melko hyvääkin, vaikka kuvia verrattaisi digikameralla otettuihin.

Osa harrastajista nauttii filmille kuvaamisesta sen haastavuuden vuoksi. Digikameralla kuvia voi räpsiä sydämensä kyllyydestä, mutta filmikameralla otettuna taas jo yksikin onnistunut kuva voi olla suuri saavutus. Osa nauttii myös filmikuvauksen hidastempoisuudesta tai haluaa vain vaalia perinteisiä valokuvauksen tekniikoita. Jotain klassikkokameroita on mahdollista käyttää vain filmikuvaukseen, joten halu kuvata tällaisella kameralla voi myös olla syy analogisen kuvauksen harrastamiseen.

Yksi filmikameralla kuvaamisen parhaita puolia on vaihtoehtojen suuri määrä. Erilaisia filmejä ja papereita on tarjolla todella paljon ja myös kehitystekniikoita on runsaasti. Vaihtoehtojen laajuuden vuoksi harrastuksen aloittaminen saattaakin tuntua aloittelijasta vaikealta. Ohjeita löytyy kuitenkin tunnetuiden valmistajien tuotteille melko hyvin.

Digitaalisen kuvaamisen edut

Nykyään suurin osa käytössä olevista kameroista on digikameroita. Digikameroiden suosio on kuitenkin laskenut huomattavasti älypuhelinten myötä. Suurimmassa osassa nykyajan älypuhelimista kamera ottaa sen verran hyvälaatuisia kuvia, että tämä riittää peruskäyttäjälle. Puhelinten kamerat eivät kuitenkaan täysin vedä vertoja digijärjestelmäkameroille kuvanlaadullaan ja säätöominaisuuksillaan, joten varsinkin kuvaamista harrastavilla on yleensä myös erillinen kamera käytössään.

Yksi digikameran suurimmista eduista analogiseen kameraan verrattuna on se, että kuvia pääsee tarkastelemaan heti kuvan ottamisen jälkeen. Tämän ansiosta kuvaaja näkee heti, missä olisi vielä parantamisen varaa. Huonot kuvat voi poistaa heti ja uusia kuvia voi ottaa lähes rajattomasti. Lähes rajattoman kuvaamisen mahdollistaa sekin, että kuvien ottaminen ei maksa mitään, toisin kuin analogista kameraa käytettäessä. Itse kamera ja sen varusteet saattavat olla melko kalliita, mutta alkuinvestointien jälkeen digikuvauksessa pääsee hyvin halvalla.

Digikameralla otetut kuvat on myös todella helppo siirtää tietokoneelle, jossa niitä voi tutkia tarkemmin. Mikäli kuvat haluaa konkreettiseen muotoon, koneelta pystyy kätevästi valitsemaan parhaat otokset ja joko tulostamaan ne itse tai lähettämään ne kehitettäväksi. Halutessaan kuvia voi vielä muokata tietokoneella ennen niiden kehittämistä tai muuta käyttöönottoa. Digikameralla otettujen kuvien käsittelyyn ei myöskään liity haitallisia kemikaaleja, toisin kuin analogisella kameralla otettujen kuvien käsittelyyn. Digikameralla otettujen kuvien hyväksi puoleksi voidaan laskea sekin, että kuvat saa jaettua nopeasti internetin avulla. Jos siis kuvat haluaa jakaa vaikka ystävien tai sukulaisten kanssa, tämä onnistuu muutamalla klikkauksella.