Älypuhelinten kameroiden ominaisuudet

Älypuhelinten kamerat ovat nykyään sen verran hyvälaatuisia, että moni ei koe tarpeelliseksi ostaa erillistä kameraa ollenkaan. Puhelimen kamera riittääkiin yleensä aivan loistavasti peruskäyttäjän tarpeisiin. Moni kuitenkin kuvaa vain kännykän automaattiasetuksilla, vaikka tarjolla olisi useita erilaisia asetuksia. Oletko tutustunut oman älypuhelimesi kameran ominaisuuksiin? Kaikkia mainittuja ominaisuuksia ei löydy jokaisesta älypuhelimesta, mutta ne löytyvät suurimmasta osasta uusimpia älypuhelimia.

Muotokuvatila

Muotokuvatilalla saat otettua kauniimpia muotokuvia. Tilassa on usein mahdollista säätää esimerkiksi kauneustasoa. Mitä suurempi kauneustaso on, sitä näkyvämpiä eri kauneustehosteet ovat. Muotokuvatilassa voi olla mahdollista säätää myös esimerkiksi kuvan valaistusta tai pehmentää tausta. Muotokuvatila on yleensä käytettävissä sekä etu- että takakameralla. Mikäli et ole tyytyväinen automaattisiin kauneusasetuksiin, kannattaa tarkistaa pystyykö kauneusasetuksia mukauttamaan. Useimmiten kauneusasetuksilla pystyy esimerkiksi kaventamaan kasvoja, pehmentämään ihoa ja suurentamaan tai korostamaan silmiä.

Suuri aukko

Suuri aukko toimii kännykkäkamerassa samaan tapaan kuin esimerkiksi järjestelmäkamerassakin. Käyttämällä suurta aukkoa on mahdollista pikatarkentaa kuvia ilman, että kuva menee sumeaksi liikkeen tai hitaan tarkennuksen vuoksi. Suuren aukon avulla on myös mahdollista sumentaa tausta ja korostaa kohdetta. Lisäksi suuri aukko auttaa ottamaan tarkkoja ja valoisampia kuvia hämärässäkin valaistuksessa.

Panoraama

Panoraamakuvien ottaminen on varmasti monella tuttu juttu, mutta oletko ikinä kokeillut ottaa panoraamaselfietä? Tämä on erityisen kätevää silloin, jos kuvaan haluaa sopimaan suuren joukon ihmisiä tai selfien taustalla haluaa näkyviin myös maisemaa. Kameraa tulee vain liikuttaa kännykän antamien ohjeiden mukaisesti, ja lopuksi kamera yhdistää otetut kuvat automaattisesti laajakulma-3D-selfieksi.

Panoraamakuvaaminen takakameralla on hyvä idea esimerkiksi maisemakuvia ottaessa. Välillä koko maisemaa nimittäin saattaa olla lähes mahdotonta saada mahtumaan kuvaan, mutta panoraamakuvan avulla tämä on mahdollista. Panoraamakuvaa ottaessa on tärkeää pidellä laitetta vakaasti, jotta kuva ei vääristy.

Pro-kuvatila

Pro-kuvatila tarjoaa tavallista valokuvaustilaa enemmän säätömahdollisuuksia. Pro-kuvatilassa on mahdollista säätää esimerkiksi valotusta ja sulkimen nopetta. Tätä tilaa käyttämällä on mahdollista ottaa ammattitasoisia kuvia ja videoita.

Mustavalkokuvaus

Jossain uusimmissa puhelinmalleissa on mustavalkoinen kaksoisobjektiivi. Kuvien muokkaaminen jälkikäteen mustavalkoisiksi ei tuota täysin samanlaista lopputulosta kuin mustavalkoinen kaksoisobjektiivi. Tämä objektiivi muun muassa luo erinomaisen kontrastin valon ja varjojen välille. Se auttaa keskittymään valon muutoksiin ja mahdollistaa valon sekä varjojen eistyksen hallinnan. Mustavalkoisella objektiivilla kuvista saa myös historiallisen ja nostalgisen tuntuisia. Mustavalkoisuus myös muun muassa vahvistaa kasvojen yksityiskohtia muotokuvauksessa ja tekee kohteesta hieman mysteerisen oloisen.

Valomaalaus

Moni meistä on varmasti nähnyt kuvia, joissa esimerkiksi tähtisadetikkujen valojanoilla on luotu ilmaan erilaisia kuvioita. Valomaalaustilalla on mahdollista ottaa muun muassa tällaisia kuvia. Tilassa sulkimen nopeus on hidas ja tämä mahdollistaa valojälkien kuvaamisen. Valomaalaustila mahdollistaa muun muassa autojen takavalojen jälkien kuvaamisen, valograffittien luomisen tai tähtien jälkien kuvaamisen yötaivaalla.

Apuruudukko

Suurimmassa osassa älypuhelimia on mahdollista ottaa kuvaa ottaessa käyttöön apuruudukko, mutta moni ei silti tajua hyödyntää tätä. Apuruudukko on loistava apuväline esimerkiksi silloin, jos ottamistasi kuvista tulee usein vinoja tai kohde jää sivuun. Joissain puhelimissa on mahdollista valita ruudukko näyttämään jopa haluttu sommittelutapa.

Eleohjaus

Moni älypuhelin on mahdollista säätää ottamaan kuva automaattisesti esimerkiksi kämmentä näyttäessä tai kohteen hymyillessä. Tämä on kätevää esimerkiksi selfietä ja muotokuvia ottaessa tai jos tarkoituksena on ottaa ryhmäkuva, jossa kuvaaja on itsekin mukana. Tällöin kuvaajan ei tarvitse painaa kuvauspainiketta ja kiirehtiä kuvaan ennen ajastimen ajan kulumista loppuun, vaan uusia kuvia saa käteävsti otettua yhdellä eleellä. Selfieitä ottaessa tämä myös estää hyvin kuvien heilahtamisen.